27 Şubat 2011 Pazar

Kedi Genel Bakımı


Kedi Yıkanmalı mı?

  Kediler genetik olarak yıkanmayı ve suyu sevmeyen  hayvanlardır.Çünkü kediler dillerini yapısı gereği hem temizleyici  hem de tarak gibi kullanırlar.Kendi tüylerini yalayarak  temizliklerini yaparlar.Kediler günün belli bir bölümünü temizliğe  ayırdıkları için temizdirler ve yıkanmaya ihtiyaçları yoktur.
 Eğer kedinizi yıkamaya alıştırdıysanız ve sudan korkmuyor ise  yıkanmasında bir mani yoktur.Ancak yıkarken kedi şampuanı  kullanmalısınız.Çünkü insan şampuanlarının ph  derecesi kedilerin deri sağlığı açısından zararlı olur.

Kedinin Günlük Bakımı Nasıl Olmalıdır?

  Kedinin günlük bakımında dikkat etmemiz gereken en önemli  şeylerden biride yemek öğünleridir.Bunun dışında tuvaletini  temiz tutmamız çok önemli çünkü kediler titiz  hayvanlardır.Tuvaletleri temiz olduğunda daha neşeli ve  huzurlu olurlar.

 Kediler oyun oynamayı çok severler. Özellikle genç olanları  sürekli oyun oynamak ister.Günde 1 saat onlarla oyun  oynamak mutluluklarına katkı da bulunmaktır.Mutlu kedi  mutluluk verir.  :)

Kedimizin Tırnaklarını Nasıl Kesebiliriz?

Kedilerin tırnaklarını kesmek için özel üretilmiş tırnak makasları vardır.Petshoplarda ve veterinerlerde bulabilirsiniz.Kedinin tırnağını keserken patisini tutup hafifce sıkın tırnaklar ortaya çıkacaktır.Tırnağın yarım hizasından gerisinde kan damarları vardır keserken dikkat etmeliyiz.Kan damarlarından keserseniz kanama yapabilir.
Her kedinin tırnaklarının uzama süresi farklılık gösterir.Eviniz de tırmalama tahtanız varsa bu süre daha da azalabilir.Eğer öyle bir alışkanlığı yok ise 2-3 hafta da bir tırnakları kesilebilir.

Kedilerde Kulak ve Göz Temizliği

Banyodan önce ya da sonra, kulak temizliğini dikkatli bir şekilde yapmalısınız. Temizlik için kulak temizleyici ya da pamuklu toplar kullanılabilir. Bu temizliği alışkanlık haline getirirseniz, kulaklardaki mikrobik oluşumları ve iltihaplanmayı, oluşmadan engelleyebilirsiniz.
Temizlikte kullanılacak malzeme: Pamuk topları, kulak temizleyici, ılık banyo bezi.
*   Kedinizi size göre yüksek bir zemine alın. Daha sonra, iki yana doğru savrulmasını engelleyecek bir şekilde tutun.
*   Pamuk toplarına bir parça kulak temizleyici ekleyin.
Eğer çok küçük ya da zayıf bir kediye sahipseniz, pamuk toplarını daha ufak bir hale getirmekten çekinmeyin.
*   Sakın kulak temizliğini cilt temizliği ile karıştırmayın. Çok daha nazik olmalısınız. Dikkatlice tutuğunuz kulak kabuklarının içini, temizleyicili pamuk toplarıyla, tamamen temizlenene kadar silin.
*   Yassıyüzlü kedi cinsleri, İran ya da egzotik kısa tüylü kedi gibi cinslerin yüzleri, cinsleri gereği özenli bir temizlik ister. Yüzü ve göz çevresini her zaman temiz ve sağlıklı tutmak zorundasınız.
Her gün yapılacak yüz ve göz temizliğinde, yumuşak ve ılık banyo bezleri kullanılmalı. Böylece gözlerde donuk bir ifade kalmayacak, gözyaşı izleri de azalacaktır.

Pire Tasması

Pire tasması adından da anlaşılacağı gibi; kedilerdeki dış parazitleri kovmada bir yoldur. Kedinize pire tasması aldınız ve taktınız. Bir süre yanında durmalısınız çünkü kediniz belki tasmadan pek hoşlanmayacak ve onu çıkarayım derken tasma ağızına takılacak. İşte bu gibi durumlar çok tehlikelidir. Çünkü pire tasmaları pireleri kaçırmak için fosfor bazlı kimyasal maddeler içerirler, yenildiği taktirde zehirlenmeler görülebilir.
Başka bir olası durum, kedinizin tasmayı çıkarayım derken tasmanın yine ağızda kalması sonucu karşılaşılan çene çıkıkları... Bu durum da en az zehirlenmeler kadar tehlikelidir. Kedi zorla birşeye alışamaz, vazgeçmelisiniz...
Belki de kediniz taktığınız tasmaya hiç bir şekilde karşı koymayacaktır, ne mutlu size.. Yine de veterinerlerin de tavsiye ettiği gibi, en güvenilir yol pire kovucu damlalardır. Evden dışarı çıkmayan bir kedi için pire sorunu önemli değildir. Fakat sokağa çıkan bir kedinin sahibi olduğunu belirtmek için, tasması takılmalıdır.
Unutulmaması gereken: Kediniz henüz 3 aylık olmamışsa tasma takılmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder